Наследникът на Величко Адамов в Свищов - 35-годишна професорка

45158
Наследникът на Величко Адамов в Свищов - 35-годишна професорка

Млада преподавателка по финанси стана наследник на досегашния проф. Величко Адамов. 35-годишната Теодора Димитрова е професор, а със 108 гласа от общо 131 гласували, тя оглави Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов.

"Тя беше най-младият професор в страната. Сега вече е ректор. Такива кадърни и амбициозни хора трябва да се издигат, а ние по-опитните ще им помагаме в управлението. Изборът е напълно законен, Имаме официално становище от съда, в което се казва, че обжалването на процедурата за Общо събрание не спира нейното изпълнение", коментира пред "Труд" проф. Величко Адамов, досегашният ректор.

Забраниха достъпа до Ректората на Стопанската акамедия в Свищов

В Свищов Общото събрание за избор на нов ректор на Стопанската академия мина с полиция и подозрения, че досегашният ректор Величко Адам...

Срещу организирането на общо събрание с писмо излезе дори министърът на образованието проф. Тодор Танев, подписано от зам.-министър Ваня Кастрева. От образователното министерство призовали проф. Величко Адамов да отложи общото събрание на учебното заведение, на което се номинира кандидат за нов ректор и чиято легитимност се оспорва в съда. Проф. Адамов обаче не се съобразил с писмото, информират от "24 Часа".

"Тъй като подадената жалба спира изпълнението на административния акт, считам за необходимо прокуратурата в рамките на своята компетентност да упражни правомощията си за спазването на закона. Считам, че вие също ще направите необходимото да бъде отложено насроченото на 20 май общо събрание до постановяване на необжалваем съдебен акт по повдигнатия спор", гласи писмото от министерството.

Междувременно кампанията по избор на нов ректор премина със скандали и обиди и показа рязко разделение между преподаватели и ръководството в Академията. Преди два месеца е бил сформиран Инициативен комитет, който провъзгласи доц. Иван Марчевски като кандидат за поста. С наближаването на вота привържениците му депозираха жалби до Административния съд във Велико Търново, до Районната прокуратура в Свищов и до министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на Общо събрание. Оброзувано е дело, което ще се гледа на 9 юни в Административния съд във Велико Търново.

Величко Адамов нашумя като покровител на известния с прякора си Красьо Черния - Красимир Георгиев. Името на Красимир Георгиев стана известно преди няколко години, когато за него съобщи члена на ВСС Иван Колев. Той посочи Георгиев  като "лобиста" на съдебната система, който предлагал подкрепа от членове на съвета за магистрати, кандидатстващи за ръководни постове. Скандалната съдия Румяна Ченалова е говорила 30 пъти с Георгиев, когато е кандидатствала за заместник - председател на Окръжния съд в Стара Загора.

Пак скандали в Стопанската академия - МОН проверява избора на нов ректор

Екип от четирима проверяващи на МОН извършва внезапна проверка в Стопанската академия по сигнали на Инициативния комитет за издигане ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com