Семейство от Горна Оряховица води битка за зрението на детето си

27710
Семейство от Горна Оряховица води битка за зрението на детето си

Заложник на бездържавието, което цари през последните месеци у нас, е 9-годишно дете от Г. Оряховица. Семейството на Александър Савов трепери при всяка смяна на властта, защото не знае как ще се отрази тя на лечението му. Момчето е с автоимунно заболяване, което поразява зрението – към днешна дата с лявото око то вижда на едва 1%, а с дясното – на 10%. Казано иначе, Алекс различава само светлини и сенки.

Заболяването се отключва през 2010 г. Лекари предполагат, че причина е травма, което детето получава при падане от катерушка. Родителите търсят помощ във филиала на варненската очна клиника „Св. Петка” във В. Търново, малко по-късно започват лечение в централата й. Там поставят и диагнозата – увеит, който е сред водещите причини за слепота в света.

Да помогнем на млад абитуриент

Младо момче, на само 18 години, има спешна нужда от помощ след страшна травма - счупен вратен прешлен. Михаил Николов е прикован на лег...

У нас само 13 деца страдат от заболяването, разказа майката на Александър Емилия Петрова. От Варна семейството е насочено към Александровска болница в столицата. Там обаче им обясняват, че в България не се предлага лечение за проблема на Александър. Назначават му  кортекостероиди и инжекции, които просто поддържат окото, но не подобряват състоянието му.

С издадената от софийската болница епикриза семейството кандидатства за средства пред Фонда за лечение на деца в чужбина. През 2012 г. тогавашният шеф Павел Александров одобрява молбата на Александър за нужните 40 хил. евро и детето заминава за Мюнхен. Следват периодични терапии в тамошна клиника, като акцентът е върху лечението на целия организъм, не само на очите. Обясниха ни, че това е начинът да се оправи и зрението – организмът на Алекс да се пребори, за да оздравеят и очите му, споделя Емилия, и допълва още един абсурд - ако по някаква причина не се яви в клиниката, родителите дължат на Фонда въпросните 40 хил. евро.

След изтичането на първата година семейството отново кандидатства пред Фонда и отново е одобрено. Смяната на правителството обаче води до уволнението на Павел Александров и едностранно прекратяване на договорите за финансова помощ от страна на Фонда. Мотивът на министър Таня Андреева бе, че лечението в Германия е експериментално. Никой не взе предвид това, че състоянието на Алекс бе започнало доста да се подобрява, а и че други деца с неговата диагноза вече са излекувани. С второто одобрение успяхме да идем само два пъти в Мюнхен. Алекс трябваше да пътува и през март 2014 г, но заради спрените средства това не стана. Оттогава зрението му се влошава с всеки изминат ден, казва Емилия Петрова.

Майката недоумява кой и на какъв принцип решава да спре по средата лечението на детето й. Ако беше продължил да ходи още година-две в Германия, може би щеше да започне да вижда. Нужните средства обаче са непосилни за нас – аз съм безработна, мъжът ми е шофьор. Заради скромните ни доходи дори нямаме възможност да изпращаме представител на делото, което заведохме в Административен съд – София срещу Фонда за лечение на деца в чужбина, разказва Емилия. На децата трябва да се помага. Отчайващо е моето и други деца да стават жертва на политически интриги и игри, огорчена е тя.

Да спасим Ивелина!

Младата Ивелина Иванова е с диагноза "Болест на Ходжкин", поставена й през 2011 г. В България до момента са й проведени десетки химиот...

Въпреки огорчението обаче Емилия и бащата на Алекс Христофор не се отказват да се борят за възможността синът им да вижда света. Вече е създадена страница в социалната мрежа Фейсбук - „Помогни на Алекс”, която разпространява необходимостта от лечение на момчето. Съдействие родителите получават и от Община Г. Оряховица, която организира благотворителен концерт в помощ на Александър - на 31 октомври от 18 ч. на сцената в Зала 1 излиза трио „Уникалните гласове”. Всеки, който приеми присърце болката на детето, може да му помогне и чрез разкритата сметка

Банка Райфазен Банк ЕАД

BG62RZBB91551005242354 в лева BIC RZBBBGSF
BG92RZBB91551005242396 в евро BIC RZBBBGSF
Александър Христофоров Савов 

Александър Савов е на 9 години от Горна Оряховица. Детето е един от 13-те случая у нас на рядко автоимунно заболяване.С едното око почти не вижда , а другото е едва на 10%.Детето е имало голям прогрес след лечение в Германия, но от Фонда за лечение на деца в чужбина са им прекратили едностранно договора, заради политически боричкания и рокади в ръководството, и малкият пак се влошава. Родителите водят дела, които ще спечелят / нямам съмнение/, но докато се блъскат сред чиновническото безхаберие и се изправят срещу тромавата държавна машина , детето им ослепява.Единственият им шанс е да съберат пари сами за лечението му..Това е банковата им сметка и една от последните снимки на Сашко усмихнат..На негово място могат да са вашите или моите деца- просто лошият късмет е споходил него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com