Спортът, културата и храната - приоритетите на "Зелените" във Велико Търново

7453
Спортът, културата и храната - приоритетите на "Зелените" във Велико Търново
Снимка: БГНЕС

Основните ни приоритетите във Велико Търново са създаване на Агенция за хората с лоши кредити и на Хранителна банка. Това заяви Яп Ван Бейлен, кандидат за общински съветник на ПП „Зелените“ във Велико Търново. "Зелените" участват в надпреварата за Общинския съвет в старопрестолния град с бюлетина номер 2.

В Холандия има над 9000 доброволци, които помагат за събирането на храна за нуждаещи се в специални банки. В България само БЧК "по два пъти на година" прави инициативи. Достъпът до храна трябва да е постоянен, убеден е холандецът.

Битката за Асеновград - представяме Силвия Хубенова, кандидат на ГЕРБ

От 9 октомври, Actualno.com стартира кратко представяне на намеренията на кандидат-кметовете в Община Асеновград за бъдещето на града. ...

Ван Бейлен подчерта, че гората не е собственост, а ценност за Велико Търново – затова е отговорност на всички граждани. Той заяви, че „Зелените“ не са просто природозащитна организация, а идеята за развитие на базата на зелените практики и технологии. Холандецът е сигурен, че Велико Търново трябва да поеме естествената си роля на туристически и културен център и да развива зелени политики. Нека не забравяме, че природа значи „при рода“. Природата е нашето семейство – да не го забравяме, призова и членът на УС на „Зелените“ Борислав Сандов.

Засега не можем да подкрепим нито един от осемте кандидати за кметове на Велико Търново, подчерта Яп Ван Бейлен. Подходете информирано и гласувайте за местна политика - това не са национални избори, каза и Борислав Сандов.

За себе си г-н Ван Бейлен обясни, че живее в България почти от десет години – от 2006-та насам. По професия той е издател и се интересува от политика. Чета много вестници, не съм искал да вляза в политиката досега, но вече е време, обобщи холандецът. И обещава да ползва опита си и контактите си в Холандия за добруването на Велико Търново, ако влезе в Общинския съвет. За целта всеки ден, от 19:00 до 20:00 вечерта, предлага лични срещи на всеки желаещ със "Зелените".

Приоритетите на "Зелените" за Велико Търново

Яп Ван Бейлен обеща по-иновативна кампания от общоприетата във Велико Търново. Той призова всички да следят Facebook страницата на „Зелените“, защото там ще има много изненади. Например ще има виртуална рисунка с пет ябълки – по-добре пет, отколкото вагон гнили, пошегува се холандецът.

Калоян Паргов: Незаконните сметища в София са язви, които Столична община не лекува

„Незаконните сметища в София са язви, които Столична община не лекува. Столичният инспекторат е напълно безпомощен да се справи с...

От думите на Десимира Маринова, един петте кандидати на „Зелените“ за Общинския съвет във Велико Търново (бел. ред – другите, освен Яп Ван Бейлен и Десимира Маринова, са Дамян Бумбалов, Сашо Филев и Кина Николова), стана ясно, че един от приоритетите на партията е здравословният живот чрез спорт. В тази връзка „Зелените“ предлагат да бъдат изградени три площадки за уличен фитнес. Това е дейност, която може да се практикува безплатно, навън, всеки може да се възползва от уредите за уличен фитнес, подчерта Маринова. Тя посочи, че говори за площадки с повече уреди, не просто с лостове за набиране.

Друг от кандидатите – Дамян Бумбалов, изказа съжаление, че във Велико Търново почти няма съвременно изкуство. Може да бъде обособено пространство, за да се направи музей за съвременно изкуство. Бумбалов припомни, че Общината е финансирала проект „Таралеж“ за модерно изкуство, но в един момент парите били свършили. Две години проектът даваше шанс за различни културни инициативи да видят бял свят, най-вече различни изложби, но през миналата година той беше спрян заради липса на пари.

Д-р Кина Николова наблегна на здравословното хранене и поиска законодателна инициатива по въпроса. Николова обаче попита какъв е резултатът от редицата програми, които и сега се прилагат – например здравословно хранене в училище. Трябва да има обективен мониторинг и да се търси къде да наблегнем на база резултати. Ще се стремим да въведем такъв мониторинг, подчерта тя.

За финал последният кандидат за общински съветник на ПП „Зелените“ - художникът Сашо Филев, посочи, че във Велико Търново има доста малки и дразнещи подробности. Например – неподходящо позициониране на контейнерите за боклук. Не е приятно да видиш културен или исторически паметник, а до него – кофа с боклук, каза той. Има и цял квартал без нито една аптека, а друг е с пет-шест аптеки на 100 метра разстояние. Не трябва да забравяме и изгледа на стария град - той не може да бъде променян драстично, подчерта Филев. Бихме подкрепяли идеите и на други политически формации, ако съответстват на нашето виждане, завърши Филев.

Снимка: Архив

Битката за Асеновград - представяме Фикрет Шабанов-Сепетчи, кандидат на "Солидарност"

От 9 октомври, Actualno.com стартира кратко представяне на намеренията на кандидат-кметовете в Община Асеновград за бъдещето на града. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com