Странна миризма се носи из Велико Търново

3693
Странна миризма се носи из Велико Търново

Странна миризма притеснява великотърновци. От известно време над старата столица се носи мирис на оборска тор. Според Регионалната екоинспекция във Велико Търново не е известен източникът на неприятния аромат.

От миналата седмица във ведомството са подавани множество сигнали за неприятни миризми на оборска тор както в центъра на града, така и в някои от кварталите, посочва Дарик нюз.

Миризма на разлагащ се труп вдигна полицията на крак

Разтревожени съседи повикаха полиция, след като от една от близките къщи се разнасяла ужасяваща миризма. Хората помислили, че съседът ...

В официално становище на РИОСВ се казва, че земеделските производители са в кампания по прибиране на реколтата и при освобождаване на земеделските земи се извършват агротехнически мероприятия като оран и съпътстващо наторяване с органични торове (оборска тор), което е вероятната причина за периодично появяващите се миризми.

В информацията се посочва още, че на основание чл.31 от Закона за почвите, компетентен орган, осъществяващ контрол върху внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати, определени със Закона за защита на растенията, е Министерство на земеделието и храните и неговите регионални структури.

От Областната дирекция по безопасност на храните уточниха, че към момента институцията е издала разрешително за подобна обработка на почвите само за землище в района на град Павликени. Той обаче се намира на повече от 40 км разстояние от Велико Търново. Предстои проверка дали земеделски производители край Велико Търново извършват наторяване с оборска тор.

Екоинспекторите продължават да търсят причинителя на острата миризма. Специалистите обаче признават, че нямат апаратура, която да улавя ухания и да установява какъв е техния източник.

Защо миризмата на пръч не е лоша

"Миришеш на пръч" е голяма обида за хората, но за козите това е повече от желан аромат. Миризмите в животинския свят, както се знае, и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com