Тодор Танев уверява, че кандидат-студентската кампания в Свищов няма да се провали

14152
Тодор Танев уверява, че кандидат-студентската кампания в Свищов няма да се провали
Снимка: БГНЕС

Няма опасност от пропадане на кандидат-студентската кампания в Стопанска академия "Д.А.Ценов" и обявяване на "нулева" учебна година заради ректорските скандали. Тази гаранция даде министърът на образованието Тодор Танев, предаде БГНЕС.

В отговор на въпрос на депутата от БДЦ Борислав Иглев по време на парламентарния контрол образователният министър гарантира, че кампанията не е застрашена, а дипломите на новите висшисти ще бъдат подписвани от този ректор, който съдът потвърди за легитимен.

Иглев изрази тревога от това, което се случва в едно от най-престижните висши училища у нас и неговото отражение върху качеството на образование и приема на студенти и поиска уверение от министъра, че в свищовския ВУЗ няма да има проблеми с приема на нови студенти.

Създадена е организация за безпроблемно протичане на кандидат-студентската кампания, увери Тодор Танев, който е получил тази информация от временния ректор в отговор на свое писмо. Подават се документи за участие в класиранията както в Свищов, така и в офисите на академията в страна, а също и онлайн. До настоящия момент броят на подадените документи е 550, каза Тодор Танев. Образователното министерство ще подкрепи всички мерки на временното ръководство, които са насочени към осигуряване нормалното протичане на кампанията.

До ректорския скандал се стигна след като изборът на проф. Теодора Димитрова беше атакуван в съда, вследствие на което образователният министър назначи служебен ректор. Това решение също бе атакувано в съда, но Върховният административен съд се произнесе, че решението на Танев е легитимно.

Казусът със Стопанската академия се натрупва през годините и академичната общност също е притеснена от случващото се там, каза Танев. Проблемът е натрупването на проблема - систематично този проблем не е бил решаван, заяви Тодор Танев. "Академичният морал е бил загърбен, не е бил запазван", каза просветният министър. Той изрази съжаление, че проблемът възниква в град, който е дал на България Алеко Константинов.

Имаме чудесни професори, академии и ВУЗ-ове, но за съжаление имаме и културата на "дръзко незачитане на съда и на академичния морал и принципи". Отговорни са тези, които десетилетия не са обръщали внимание. "Ще има да чистим още много, докато стигнем до онзи дух, който през 1939 година по време на 50-годишната на Софийския университет е имало тук", каза Танев.

Цялата задача на министерството е била да се спази морала, като се остави на съда като най-висш модератор и балансьор на всички интереси да се произнесе. "Ще гледаме само напред, без лов на вещици. Искам да има съгласие и диалог, няма нужда от нови фронтове, които да се отварят", завърши министърът на образованието.

Разследват мащабно източване на Стопанската академия в Свищов

Разследват мащабно източване на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов с колосални хонорари за магистърско обучение. От ангажиме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com