Във Велико Търново и 10-годишните посягат към цигарите

4867
Във Велико Търново и 10-годишните посягат към цигарите
Снимка: БГНЕС

И 10- годишни посягат към цигарите, показва статистика, с която разполага Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, съобщава Дарик нюз. Според данните възрастовата граница на младите пушачи продължава да пада. За сметка на това обаче намалява броят младежите в региона, който не се отказват от цигарите. „Проведено през 2014 год. представително социологическо проучване показа, че пушачите на възраст между 14 и 18 години намаляват от 30 на 17,9%”, информира Йорданка Илиева, експерт в Регионалната здравна инспекция. 39 на сто от търновци живеят с вредния навик, показват още данните

Здравната инспекция в старата столица организира серия от прояви, посветени на Световния ден без тютюнев дим, който се отбелязва всяка година на 31 май. Мотото на инициативата е „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия!”. „По данни на Световната здравна организация една от всеки десет потребителски опаковки е свързана с контрабанда”, обясни Йорданка Илиева. По този повод РЗИ, Община Велико Търново, Младежкият дом, Сдружение „Образователен свят” и Клуб на здравето „Живей” организират инициативи за превенция на тютюнопушенето през целия месец май.

Вторичният дим при тютюнопушене е канцероген

Вторичният дим при тютюнопушене е канцероген от клас "А", тоест предизвиква рак. Това каза на пресконференция днес в БТА председателят...

В рамките на световната инициатива в парк „Марно поле” в старата столица се проведе Панаира на здравето. Целта е всички участници да задълбочат своите познания за пушенето и да обогатят представата си за здравословен начин на живот. В парка бяха разкрити няколко ателиета, в които всички желаещи провериха никотиновата си зависимост, изследваха дишането си, подобриха знанията си за вредата от цигарите, спортуваха, твориха и се забавляваха.

В проявата се включиха активно учениците от СОУ „Емилиян Станев” и техният учител Светлана Брънкова. Децата рисуваха върху бели чадъри и изобразиха различни алтернативи на пушенето.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com