За "джигитското" каране по клипчета - не можело да се наказва за превишена скорост

8623
За "джигитското" каране по клипчета - не можело да се наказва за превишена скорост
Снимка: Thinkstock/ Guliver

160 км/ч – с толкова хвърчат два автомобила в село Поликраище. Състезанието стига чак до Самоводене, а двете коли преминават и покрай полицейски патрул. Всичко е заснето на видео, като учудващо двамата джигити намаляват до 130 км/ч, когато излизат от Самоводене.

В Самоводене има дори охранителни камери – от три години насам, а до края на тази година такива камери трябва да има във всяко село във Великотърновско – сега има в 27 населени места. Целта на камерите е предотвратяване и разкриване на престъпления, като по-малко се следи за пътни нарушения. За 15 минути на камерите се видяха десетина нарушения, най-често неспиране на знак „Стоп”.

Нарушения по пътищата: Технически неизправности и шофьори без психологически преглед

119 акта са съставили по Великденските празници проверяващите от ИА "Автомобилна администрация" в рамките на акция превенция и контрол,...

Оказа се, че хвърчащите с бясна скорост автомобили от любителския запис са запечатани на охранителните камери. Ако полицията поиска, може да свали записа, но това е тяхна работа – да разследват, каза кметът на Самоводене Николай Милаковски пред Нова телевизия. Вече е открит единият от шофьорите – този, който е заснет от колегата си „състезател”. Той бил от Велико Търново. А пред Нова телевизия хора от Самоводене посочват като „оператор” на клипа местен човек – Милко. Роднините му отричат.

На главния път в Самоводене има пешеходна пътека, където пресичат деца, за да ходят на училище. Децата също казват, че често шофьори не спират. Възрастни хора пък се оплакват, че не могат да пресекат, за да отидат до местен магазин и чакат доста време заради хвърчащите с бясна скорост коли по главния път в Самоводене.

По отношение на камерите обаче се оказва, че те не могат да бъдат ползвани от „Пътна полиция”, коментира комисар Бойко Рановски. Причината – камерите трябвало да бъдат удостоверени от ДАМТН, за да се приемат като доказателство за превишена скорост.

Трябва техническите средства на разположение на полицията да се използват пълноценно, измъкна се Рановски на въпрос дали при клипчета на джигитско шофиране в интернет полицията трябва да се задейства. Комисарят припомни, че съдът забрани мобилните камери, но в поправките на Закона за движение по пътищата камерите бяха върнати. Попитан трябва ли да бъде променено законодателството, за да може при клипчета, показващи явно шофиране с превишена скорост, комисарят на „Пътна полиция” заяви, че вече имало „достатъчно настроения” за нов Закон за движение по пътищата. В него правилата и санкциите щели да бъдат разделени, а техническите изисквания щели да са в отделни текстове.

Предложение - по-скъпи застраховки за шофьори-хулигани

Заради зачестилите убийства по пътищата, редно е срещу шофьорите с множество дребни нарушения да има мерки. Една такава мярка е вдигане...

По отношение на случая от Самоводене полицията е разпитала единият от шофьорите и той е изразил съмнение относно автентичността на клипа. За скорост не може да се докаже нищо, каза Рановски, но добави, че за изпреварването на забранени със знаци неща може да има наказание. Трябва да завърши цялата проверка, подчерта комисарят.

Оказа се, че по главни пътища не можело да се поставят и „легнали полицаи” от съответната община – такъв е законът. Надяваме се при нов закон да се вземат предвид всички предложения, завърши Рановски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com