Държавата изплати всички големи суми на земеделските производители

4859
Държавата изплати всички големи суми на земеделските производители
Снимка: Gettyimages

Държавата изплати всички големи плащания на земеделските производители, съобщи пред Дарик във Велико Търново изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов. „Към момента сме финализирали всичко, свързано с директните плащания. Близо 1 млрд. и 50 млн. лв. бяха изплатени. С това приключихме и разглеждането на всички застъпени площи и направихме анализ. Доплатихме на всички фермери по 1, 70 лв. на декар обработваема площ”, обясни Порожанов.

Той съобщи, че в петък с 9 млн. лв. са субсидирани необлагодетелстваните райони като пасища и ливади. На финалната права е процедурата за плащанията de minimis в млечния сектор. Вече е приключил приемът на заявки, които ще бъдат разгледани утре. По 100 лв. на крава и бивол и по 7 лв. на овца и коза ще бъдат отпуснати на родните фермери. Така общият бюджет на държавната помощ е около 27 млн. лв., а средствата ще бъдат изплатени през юни, уточни Румен Порожанов. По негови думи основен проблем остава сривът на цените и вносът от чужбина на евтино мляко и млечни продукти.

Земеделски производители от Видинско вече застраховат продукцията си

Застраховането на културите е част от културата в земеделието, така е в Европа и в света, така е и у нас, каза за “Фокус” ...

Усилено тече приемът на проекти по Мярка 4.1. за производство на земеделска продукция. „Нашето опасение е, че ще имаме страшно много проекти. Към 21 май бяха входирани 2197 заявки. Общата сума на заявените разходи е 988 млн. лв., а размерът на субсидията е 544 млн. лв. Приемът на документи ще приключи на 8 юни, а заявените субсидии са вече почти два пъти над бюджета”, каза Порожанов. Той посочи, че ще бъдат изготвени ясни критерии, по които ще бъдат подбрани прозрачно одобрените проекти. Приоритетно ще бъдат подкрепени животновъдите, зеленчукопроизводителите и биопроизводителите. Специално внимание ще бъде отделено на Северозападна България.

Румен Порожанов пристигна във Велико Търново за откриването на център за обучение на експерти от Държавен фонд „Земеделие”. Помещението разполага със 120 места и добра материална база. Предстои закупуването на стационарни компютри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com