Има правосъдие! Съдът върна близо 2 тона конфискувана ракия на 82-годишен дядо

18328
Има правосъдие! Съдът върна близо 2 тона конфискувана ракия на 82-годишен дядо
Снимка: БГНЕС

Един от крайно куриозните, но и много сериозни случаи на конфискувана домашна ракия стигна до благополучен край. Административният съд във Велико Търново отмени изцяло глоба от 16 000 лева на 82-годишния Христо Рачев от великотърновското село Водолей за незаконно произведена домашна ракия, информира БНТ. Магистратите са разпоредили да му бъдат върнати още и близо двата тона алкохолно питие, което контролните органи намериха и иззеха от дома му преди две години. Становището на Административния съд, с което Христо Рачев е оневинен и освободен от глобата, е окончателно и не подлежи на обжалване.

82-годишният Христо Рачев от ученик изучава тънкостите на лозаро-винарството и ракиджийството. Събирал домашна грозданка в бидони и казани повече от 30 години. Близо до къщата си в село Водолей държал обществен казан. До една ноемврийска вечер преди две години.

В България ракия са правили още през XI век

При провежданите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей (НИМ) в крепостта Лютица, на хълм край Ивайловград,...

“Дойдоха тук при казана, свариха там този човек да си вари ракия, накараха го да загаси огъня, на мен ми съставиха фиш – акт за 20 лева. Един от митничарите влиза тук и с джесема си свети, обикаля. Аз не вземах вилата да го изгоня, да го питам какво прави тук като крадец”, припомня си той случилото се.

Минути след това в мазето на дядо Христо пристига и следовател, който разпорежда да му бъдат иззети всичките близо 2 тона 30-годишна ракия, а той да заплати 16 000 лева глоба.

“Първо се обърнах към министър-председателя, президента с жалба и към Народното събрание. И им написах – този закон за акциз е противонароден, той ощетява селяните”, категоричен е бай Христо. Следват още няколко съдебни дела и обжалвания от негова страна. Към всички жалби, обаче, е прикрепена една сватбена покана, която се оказва ключов повод за съхранението на ракията.

“Внукът 2014 година се жени и аз пратих една покана за сватбата, за да видят, че ми трябват 30 литра ракия. Наложи се аз да купувам ракия за сватбата при положение, че имахме близо два тона”, недоволства той.

Българинът кара с по-малко храна, но с повече цигари и ракия

Средностатическият българин не е голям любител на здравословното хранене. Това не е заключение на някой известен диетолог, а извод от д...

Съпругата на дядо Христо не издържа на напрежението покрай драмата с ракията. Така преди няколко дена двамата слагат край на 57-годишния си брак. Малко след това, обаче, при него пристига новината, че е оневинен и ракията ще му бъде върната. Дали да почерпи за спечелената битка все още се колебае.

“Бих ги почерпил, но аз твърдо съм решил – ще искам да ми платят ракията, а да не ми я връщат. Ще я подаря парите или ракията на някой дом за сираци”, заявява той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com