Над 10 млн. лв. са щетите от наводнението във Великотърновско

11706
Над 10 млн. лв. са щетите от наводнението във Великотърновско
Снимка: БГНЕС

Щетите за повече от 10 милиона лева е нанесло наводнението във Великотърновско. Пораженията в старата столица, Килифарево, Дебелец и селата над тях, може и да надхвърлят тази сума, каза кметът Даниел Панов. В тази сума влизат освен разрушената инфраструктурата, жилищата на хората, пораженията в Килифаревския манастир, Прохода на Републиката и земеделските земи. До момента е отпуснат 1 милион лева за аварийните ремонти на Прохода на Републиката.

Тези изчисления са на прима виста и предстои комисиите от лицензирани оценители да се произнесат с по-конкретни данни за необходимите средства, уточни Панов. Утре той ще представи обобщен доклад в Министерски съвет, какво е необходимо като аварийни ремонти.

Вече започна почистването на моста в Прохода на Републиката, както и дезинфекцията на залетите къщи и улици.

„Най-важното и спешно е почистването на речните корита на Белица и Янтра. Още от 2013 г. общината е подала 6 проекта на обща стойност 1,553 милиона лева за почистването на речните корита, които чакат одобрение. Да се надяваме, че сега ще го получим, макар че след наводнението и свлачищата търпят промени", каза Панов.

Той призова жителите на общината, които имат възможност да дарят, да го сторят. На пострадалите хора са нужни пакетирани храни като ориз, брашно, макарони; завивки, матраци, бяла и черна техника, мебели. В града вече работят три пункта, в които даренията могат да се предават. Първият е в СОУ „Емилиян Станев" при централния северен вход. Вторият пункт ще събира дарения в СОУ „Г. С. Раковски" - западен подход откъм спортните площадки. Третият пункт е в ПГС „Колю Фичето" до параклиса от ул. „Вела Благоева".


До началото на следващата седмица ще бъдат приети всички документи и формуляри на бедстващите хора, чиито имоти са били залети. За по специфичните документи кметът е издал заповед да бъдат безвъзмездно издадени от Общината - данъчна оценка, акт за наследници и др. „Това, което обикновено правим за две седмици, като оформянето на жалби, сега сме съкратили срока за 1 седмица, обясни Панов. Агенция „Пътна инфраструктура" е имала вчера комисия, оценяваща щетите, която ще изготви протоколи. Засегнати са мостът на Дълга лъка, мостът на квартала Света гора, мостът в с.Велчево и още 4 малки мостови съоръжения, които са в населените места. Над 220 са наводнените къщи, 170 от тях са в критично състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com